Ruudsvassdraget ett kultivert vassdrag i over 100år.

 
Sokna JFF’s sine vann i Ruudsvassdraget byr på utmerkede fiskemuligheter sentralt og lett tilgjengelig. Jeg satte meg ned med lederen i foreningen for å finne ut hvilke muligheter som finnes
 

Intervjuer: La oss starte med deg, hvem er du?

Håvard Rustad: Jeg heter Håvard Rustad og jeg er leder i Sokna Jeger og Fiskeforening.Det har jeg vært så mange år nå at jeg ikke husker lenger. Jeg er utpekt til æresmedlem og da jeg tenker meg om, tror jeg at jeg har vært leder iomtrent 30 år nå. Jeg må legge til at vi har valg av leder på årsmøtet hvert år, men det er vel et tegn på at jeg har gjort noe riktig

 

 

I: Hvor stor forening er dere og hvilket område dekker dere?
H: Vi holder til på ett sted som heter Sokna, det ligger i Ringerike kommune i Viken fylke så vi ligger ganske strategisk til midt imellom Oslo og Hallingdal.
Det Sokna JFF er kjent for, er at vi er veldig aktive med leirdueskyting og i diverse grener av dette.Vi har ett av de største anleggene for dette i Norge og vi har veldig aktive ildsjeler i foreningen vår som har dratt i gang dette.
Vi var så heldige at da foreningen startet i 1984, så overtok vi forvaltningen av et helt vassdrag fra en grunneier her på Sokna. Vi har et område som innbefatter 4 vann i dette vassdraget pluss ett vann i nærheten.
Vi har vannene som omfatter deler av Ruudsvassdraget. Langvannet, Breidvatnet, Sætretjern og Nordtjern. I tillegg til dette har vi også Vettertjern.
Grunneieren skal ha skryt for at det var godt forvaltet da vi tok over, det er nok fordi dette ble brukt til matauk på den store gården de eide og drev. På 1920-30 tallet var det rundt 50 ansatte på gården.
I: Er det noe unikt med hvor dere er?
H: Det jeg kan skryte av var jeg inne på i det forrige spørsmålet ditt. Vår beliggenhet gjør at vi er veldig godt tilgjengelig. Det går også vei langs hele vassdraget. 
Ved Langevatnet er det en tilrettelagt med gapahuk handicap brygge og toalett
Så om jeg skal si det så kort som mulig: Frihet, stillhet, men nærme sivilisasjonen.
I: Hva er målet til foreningen?
H: Jeg har ikke noe spennende svar her, annet enn at vi ønsker å tilby fiske for alle. Som de fleste jeger og fiskeforeninger, ønsker vi ikke å utelukke noen
I: Hva er den beste fiskeskrøna du har hørt?
H: Jeg ser egentlig ikke poenget med skrøner, jeg liker best sanne historier. Det er jo også sånn at en fisk har lett for å bli litt større for hvert år som går.
En bekjent av meg fortalte meg en dag at han fikk en ørret på hele 2,9 kg som han holdt på å miste mens han fisket fra en båt. Sena hans var nok altfor tynn, fordi den røyk mens han kjørte fisken. Men heldigvis så røyk senaså nærme stanga at de fikk se sena ligge på vannhinna, De fikk tak i den igjen med bare hendene og dro opp fisken for hånd! 
Min rekord i disse vannene er 1,9 kg og mange fisker på over 1 kg.
Denne tok jeg i Langevatnet og da satt jeg ien Bellyboat!
 
I: Hva anbefaler du å fiske med? Hvilken type agn funker best hos dere?
H: Det er jo det typiske utsagnet, skal du fiske eller skal du få fisk.
Det går veldig mye i markfiske hos de som vil forsikre seg å få fisk. Det er vel mange som sverger til haspel, men det er allikevel en god andel som bruker flue i vårt område.
Jeg synes det er artigstå kaste med flue, men jeg har ikke noe imot å ta haspelstanga heller. Favoritt sluken min er nok Lillauren, de mellom 7-12 gram
 
I:Hvor mye arbeid legger dere ned i vannene deres?
H: Vi legger nok noen hundre timer hvert år. Vi har jo i mange år kalket og holdt et bra PH nivå for at fisken skal trives. Vi har også hvert eneste år satt ut tegner for å få ut små abbor.  Det har jo også vært mye isfiske og sommerfriske etter abbor og nå begynner abboren å vise litt mer størrelse.
Vi setter også ut litt ørret fra Tyrifjordstammen som tilhører samme vassdrag som Ruudsvassdraget vårt.
 
I: Er det mange som fisker hos dere?
H: Om jeg tar et raskt estimat så selger vi nok rundt 750 dagskort i året. Det er veldig mange lokale som kjøper årskort også, så det er ikke lett å gi et eksakt antall.
 
I: Er det bra forhold for isfiske?
H: Det er gode forhold for det, for veien er vinterholt og det går fint å parkere langs veien som ligger veldig nærme vannene?
 
I: Hvilke fiskearter har dere?
H: Her er det Røye i 4 av de 5 av vannene, samt Ørret og Abbor.I Langevatnet kan du være heldig å få Sik og Karuss.
Masse god ørret i Ruudsvassdraget i Sokna
Lilleauren er bra. Sokna JFF
I: Kan du beskrive vannene litt nærmere? Litt sånn som hvor dype de er og lignende
H: Hvis vi snakker om Langevatnet så er jo disse til en viss grad regulert med vannkraft. Generelt er det ganske grunt,man finner nok ikke mange plasser som er dypere enn 15-20 meter, men for det mesteer det mye grunnere. 
Breivannet er Bredere og mye rundere og det er generelt dypere.
På bunnen er det stein og sand, enkelte steder med myrkant og hengemyr. 
Vettertjern er ett eget vann litt utenfor vassdraget. Tidvis har det vært vanskelig med lite vann i en tilførselsbekk der yngelen dør, men vi har gjort litt arbeid i bekken sånn at forholda skal være så bra som mulig til tross for deisse problemene. Dette er også det eneste vannet som ikke har Røye. 
I: Hvilke andre muligheter er det i nærheten?
H: Vi har mange flotte områder for sopp og bærplukking, Her er det muligheter for mange fine toppturer og generellt bra forhold for de som liker natur og friluftsliv 
IHar dere en fiskerekord hos dere? Hvor mye er det vanlig å få?
H: Rekorden er6,5 kg i Breiavatnet.  Det er også mange fisk på 2-4 kg som er blitt tatt, men det er mange som er veldig hemmelighetsfulle med akkurat hvor de har tatt dem!

FISKEREGLER

  1. Kortet gjelder for SPORTSFISKE med stang, fiske med TEINER og PILKEFISKE fra isen.
  2. ALT FISKE MED OTER, LINE og GARN ER FORBUDT.
  3. Vær allikevel oppmerksom på at grunneiere har rett til garnfiske, og at Foreningen foretar prøvefiske og kultiveringsfiske med garn.
  4. Det er ikke tillatt å bruke båter eller kano i forbindelse med fiske. Fiske eller leirslaging på øyene er heller ikke tillatt. Fiske fra bellyboat er kun tillatt i Langvannet.
  5. Små-ørret ( under 20 cm ) skal straks settes ut i vannet igjen hvis den er uskadd. Husk å vete hendene før fisken berøres.
  6. Vis hensyn ovenfor andre fiskere. Husk bestemmelsen om bandtvang for hunder.
  7. Rydd opp igjen på rasteplassen og langs vannet. Kasserte fiskesnører må tilintetgjøres slik at de ikke representerer farlige feller for fugler og dyr. Engangsgriller og annet søppel fjernes.

FISKEVANN I OMRÅDET

  • Vettertjern
  • Langevatnet
  • Breidvatnet
  • Sætertjern
  • Nordtjern
Solnedgang og fiske i Soknavassdraget

Andre foreninger