You are currently viewing Bærekraftig fiske, hva er det?

Bærekraftig fiske, hva er det?

Artikkelen er opprinnelig fra Fiskefritid.no og er godkjent for republisering hos Perfish

Jeg ønsker å adressere noen problemer som angår alle fiskeførende områder i verden, men denne gangen har problemet kommet til meg og mitt.
Dette med å drive et bærekraftig fiske kan nok vise seg å være viktigere enn hva mange tror og/eller tenker over, så jeg ønsker å gjøre et lite forsøk på å forklare dette på en ikke alt for detaljert og innviklet måte. Med dette håper jeg at selv dere som IKKE er så veldig gira på fiske som hobby kan forstå viktigheten med dette, samt at ALLE kan bidra med noe!

Fra tidligere artikler kan du se at undertegnede liker å ha ting i system, eller punktlister som jeg liker å kalle det da, så nå skal jeg gjøre et forsøk på å lage en enkel punktliste over de 4 viktigste punktene som må til for å ha et bærekraftig fiske, forhåpentligvis på en måte så alle skjønner det. LET`S GO!

De 4 punktene vi skal igjennom her er følgende:

  1. Bevaring av økosystemet

  2. Riktig forvaltning av fiskebestander

  3. Tiltak for best mulig utgangspunkt

  4. Bevisstgjørelse og utdanning


Her er det 4 punkter med hver sin ekstreme viktighet, MEN ingen av disse har noe effekt i det lange løp alene! Som vil si at om ett av disse punktene ignoreres vil det i praksis ikke spille så stor rolle hvor flinke vi er på de resterende 3 punktene.

La oss begynne på toppen som vanlig å jobbe oss nedover lista.

Bevaring av økosystemet
Store ord, men kan forklares enkelt.

Kort fortalt så går dette ut på å gjøre ting som vil redusere forurensing, bevare habitater og beskytte sårbare arter.

Det å bevare økosystemet er jo på en måte hovedparaplyen til alle disse punktene og tiltakene som kan, bør og må gjennomføres for at økosystemet skal fungere.
Joda, jeg har hørt en del si at bare la naturen være i frem så ordner den opp selv, mja, jeg tenker at dette stemmer i samme grad som når du er i en hundepark med noen som sier at “bare la bikkjene ordne opp sjøl, detta finner dem ut av”.
Å ja, til en viss grad så stemmer jo faktisk dette, MEN veldig ofte kommer du til et punkt i hundeparker hvor du MÅ gripe inn.

En liten metafor.
Se for dere at min “Raga” (Cane Corso 40kg+) er menneskene i samfunnet rundt oss, mens naturen og økosystemet er en Border Collie på 16kg ved navn “Theo”.
Disse to skal da altså ordne opp seg imellom UTEN inngripelse fra noen, det kan gå bra dersom “Theo” sier klart og tydelig ifra OG at “Raga” faktisk innretter seg etter det.
Men dersom “Raga” ikke bryr seg å bare buser på, kan det gå fryktelig galt for “Theo” dersom INGEN griper inn når det er i ferd med å gå over streken.
Så med dette prøver jeg å si at noen ganger må faktisk grunneiere, private, kommunale og/eller statlige instanser gripe inn før vi mennesker ødelegger økosystemer over en lav sko rundt om i landet.

Riktig forvaltning av fiskebestander
Gresk for mange, men tar vi det helt ned på basic-nivå er det faktisk selvforklarende.

De fleste vet nok hva forvaltning av fiskebestander går ut på, kanskje uten å egentlig være klar over det selv.
Så, kort forklart, forvaltning av fiskebestander går rett og slett ut på å ha fiskeregler, tadaa, da tenker jeg nok det var flere som egentlig visste hva dette betydde.
Men hva er fiskeregler og hvorfor er dette så viktig?

Jo, fiskeregler er regler som blir satt av grunneierne av et vann, være seg privatpersoner eller kommune, disse reglene blir som oftest satt for å verne om fiskebestandene i vannet og da gjerne fordi eierne av vannet ønsker å ha en frisk fiskebestand, i form av antall og gjennomsnittsstørrelse.
Som et eksempel kan vi ta Kringlevann i Ramnes som forvaltes av Ramnes Sportsfiskere, her er reglene som følger:

(Jeg skal ikke ramse opp alle, men et utdrag slik at du får en formening om hva dette er)

  • Det er kun tillatt med 1 fiskestang per fisker.

  • Hver fisker kan avlive og ta med sen 1 ørret over 30cm pr døgn.

  • All fisk under 20cm oppfordres til å avlives.

Disse spesifikke reglene er satt for å oppnå en større gjennomsnittsstørrelse på ørret i Kringlevann, samt å unngår “overbefolkning” av fisk i vannet.

Regler i andre vann kan også være at fisk over en viss størrelse SKAL settes tilbake i vannet på en så skånsom måte som mulig, dette er da for å bevare de største individene i fiskebestanden.

Så hvorfor er dette så viktig da?
Jo, dette er viktig fordi de største individene som oftest er fiskespisere, altså at disse fiskene jakter og spiser småfisken i vannet. Dette er da med på å kultivere vannet internt, altså de store fiskene er med på å holde bestanden frisk slik at vannet ikke blir overbefolket av “småfisk”.

Tiltak for best mulig utgangspunkt
Noe det faktisk gjøres gode arbeider rundt, fra både private og kommunale.

Tiltakene som kan gjøres for å legge mest og best mulig til rette for vannområder og fiskebestander er mange, men én av dem er allerede i god gang.

I kommunene som jeg er omringet av er det allerede iverksatt tiltak for å begrense vannpåvirkning fra blant annet avrenning fra dyrket mark og spredte avløpsanlegg.

Dette er gode tiltak som vi ikke trenger å gå nærmere inn på enn at det begrenses hvor nærme vann og elver jordbruket kan utføres, altså hvor nær vannkanten bonden kan gjødsle, så frø og sprøyte.

Dette er meget gode tiltak som jeg personlig setter veldig stor pris på, MEN, disse tiltakene vil dessverre ha liten og ingen effekt i lengden dersom ikke fiskebestanden i de aktuelle vannene rundt meg reguleres.

Jeg vil foreta en liten forklaring av de spesifikke problemstillingene i de aktuelle vannene i slutten av denne artikkelen.

Bevisstgjørelse og utdanning
En viktig nøkkel for fremtidige generasjoner, natur og villmark.

Det å få både folk og fe til å forstå at de ovennevnte punktene er alfa og omega for at alle naturopplevelsene vår også skal være fine og tilgjengelige for kommende generasjoner.

På disse områdene har vi ikke bare mange utfordringer, men vi har faktisk også mange løsninger, som for eksempel opplæring av kommende generasjoner samt opplæring av mennesker fra andre kulturer.

Dette kan læres bort både i skole og integreringsprogram, når det er sagt så stopper jeg der for at vi ikke skal begi oss ut på helt andre politiske temaer.

Problemstillingen i nærområdet
Det jeg nå skal skrive litt om er problemstillingen rundt utvalgte vannområder i Holmestrand kommune.

Her jeg bor har vi noen utvalgte vann som jeg bruker mye tid og energi på i løpet av hele fiskesesongen, i disse vannene har jeg sett stor endring, spesielt det siste året. Dette er snakk om vann som allerede har blitt påvirket av mennesker i form av oppdemninger, senking av vannstand, avrenning fra jordbruk osv, som har ført til at disse vannene i mange år har slitt med oppblomstring av alger.

Oppblomstring av alger i slike vann som dette er sjeldent noe positivt, tilbake i 2012 hadde vi en eksplosjon i blågrønnalger som resulterte i voldsom oksygenmangel i vannene som til slutt resulterte i en omfattende fiskedød.
De aktuelle vannene jeg referer til har en relativt stor bestand av hvitfisk (mort ol.), samt en god bestand av rovfisken, gjedde.

Problemet som nå har oppstått er et veldig økende fiskepress fra mennesker som har en helt annen fiskekultur enn det vi har her i Norge. Som du sikkert husker fra tidligere i artikkelen skrev jeg noe om at det var viktig for vannet at de største individene ble satt tilbake i vannet da disse fungerer som vaktmestere i form av å holde små-fiskbestanden i sjakk.
I disse vannene med allerede store utfordringer med algevekst, samt den store hvitfiskbestanden er det om mulig ekstra viktig at de store individene av gjedda får bli værende i vannet for å holde fiskebestanden under kontroll.

Tar man ut store deler av stor-gjeddebestanden i disse vannene vil hvitfiskbestanden bli enda større som vil medføre enda mer “dritt” og bakterier i vannet, som da igjen mest sannsynlig vil føre til eksplosjon av alger, oksygenmangel og nok engang en massiv fiskedød.

Løsningen på dette har jeg oversendt til både Holmestrand kommune og Fylkeskommunen med forslag om innføring av et regulert fiske i disse vannene, eller innføre “fiskeregler” da, for å si det enkelt.
Med et reglement i disse vannene som tilsier at all gjedde over 75cm skal settes tilbake i vannet vil dette være avgjørende for at vannkvaliteten holdes stabil, samt at vi vil unngå min frykt rundt dette med alger og fiskedød.

Om det fortsettes med uttaket av stor gjedde i disse vannene vil vi ikke bare oppleve en massiv fiskedød som vil prege både vannene og sportsfiskerne som bruker disse, men også badegjestene som alle er barnefamilier i området vi bor i vil miste sine lokale badeplasser grunnet helsefarlige algenivåer i vannet.

Jeg håper at denne artikkelen hjalp deg med å forstå hva et bærekraftig fiske betyr og innebærer, å kanskje hjalp den til med at det blir lettere for deg å forklare andre hva dette betyr og hvorfor det er så utrolig viktig.

En viktig ting å nevne er at hele denne artikkelen er hentet ut ifra mitt eget hode, så alle opplysningene du nå har lest er mine meninger og oppfatninger, skulle det være noe som er “riv, ruskende galt” tar jeg imot korreksjoner og forklaringer med åpne armer.

Helt avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke for at du har lest hele denne artikkelen, samtidig som jeg ønsker å oppfordre ALLE der ute til å bry seg om natur- og vannområdene i nærområdene sine!

Dialog med Holmestrand kommune og Fylkeskommunen
Jeg har sendt et skriv til både Holmestrand kommune og fylkeskommunen med en oppfordring om at det innføres et regulert fiske i disse vannene. 
Som “Kastekompis” på Patreon vil du få tilgang til hele skrivet jeg har sendt inn, samt full oversikt over svar fra kommunen og lignende.