You are currently viewing Wobblere: En Perfekt Start for Nybegynnere – Slik Får Du Fangst Fra Første Kast
Wobbler! Ta fisket til neste nivå! Glomma ørret tatt på Berkley Dex Bullet Jerk 8cm, en typisk sinking wobbler av den japanske stilen.

Wobblere: En Perfekt Start for Nybegynnere – Slik Får Du Fangst Fra Første Kast

Fiske med wobblere er en enkel og effektiv måte å begynne fiskekarrieren på, spesielt for friluftsinteresserte som ønsker å utforske fiskeverdenen uten å være erfarne på området. Denne guiden vil ta deg gjennom alt du trenger å vite for å komme i gang med wobblere – og øke sjansen for at du får fisk allerede fra første kast.

Hva er en wobbler?

En wobbler er et kunstig agn som imiterer små fisk eller andre byttedyr, og er spesielt designet for å tiltrekke rovfisk som gjedde, abbor og ørret. Wobblere kommer i mange forskjellige former og størrelser, og deres unike bevegelse i vannet etterligner en skadet fisk. Denne realistiske bevegelsen gjør at rovfisken ikke kan motstå å bite!

Hvorfor er wobblere perfekte for nybegynnere?

Fisketeknikk: Med de fleste modellene trenger du ingen avansert teknikk. De som har naturlig stor bevegels er det bare å: Kaste, sveive inn, og la wobbleren gjøre jobben.  De med mindre bevegelse bør man rykke i stanga og variere hastighet i intervaller med snella.

  1. Allsidige: De fungerer i både ferskvann og saltvann, og på forskjellige fiskearter som gjedde, abbor og ørret.
  2. Mange valg: Du kan velge wobblere med forskjellige farger, størrelser og dybder for å passe ulike fiskeområder og forhold.

Les mer om de beste wobblerne for spesifikke fiskeforhold i vår artikkel om wobblervalg for storørret i Mistra(Perfish).

Typer wobblere og hvordan de brukes

Det finnes ulike typer wobblere som passer til forskjellige situasjoner og fiskesteder. Her er noen av de vanligste:

1. Flytende wobblere: Disse wobblerne flyter på overflaten og synker når du begynner å sveive. De er perfekte for grunt vann eller steder med mye vegetasjon. Rapala Original Floating er en populær flytende wobbler som fungerer spesielt godt fra båt, kano og packrafts (Perfish). Den er ideell for rolige innsjøer og elver hvor du ønsker å fiske i nærheten av overflaten. 

Flytende wobblere det mest kjente er nok Rapala Original Floating
Flytende wobblere det mest kjente er nok Rapala Original Floating

2. Synkende wobblere: Disse synker i ulike hastigheter til bunns og er ypperlige for dypere vann hvor rovfisken gjemmer seg. Rapala Countdown Elite er en synkende modell som lar deg kontrollere nøyaktig hvilken dybde du fisker på. Dette kan være svært nyttig i områder som Glomma(Perfish).

 
 
Spesial edition av rapala countdown elite 7,5 cm. Urunda fiske & Fritid
Rapala countdown elite. Synkende wobbler, Urunda fiske & Fritid, Spesial edition

3.Suspending wobblere: Når du sveiver inn, holder disse wobblerne seg på samme dybde uten å synke eller stige, noe som gjør dem svært effektive for å imitere naturlig fiskeatferd. Duo Rozante 70S er et godt eksempel, kjent for sin evne til å friste ørret og abbor (Perfish).

Suspending wobbler
Duo rozante serien er et eksempel på suspending wobbler

4. Andre typer: Leppeløse wobblere, store gjeddewobblere, crankbaits, leddet wobbler for å nevne noen. Disse kan vi gå nærmere inn på i en mer dyptgående artikkel. (Perfish YouTube).

Leppeløse wobblere, cranckbait, vibrasjonswobbler

Hvordan fiske med wobblere

En av de store fordelene med wobblere er at du kan variere teknikken etter forholdene:

  • Rolig innsveiving: I stillestående vann kan en jevn, langsom innsveiving være nok til å trigge fisken til å bite.
  • Variasjon i hastighet: Øk og senk hastigheten mens du sveiver for å skape uforutsigbare bevegelser, noe som ofte kan trigge fisken til å angripe.
  • Rykkvise bevegelser: Noen wobblere krever små rykk med stanga for å etterligne en skadet fisk mer realistisk. Dette fungerer godt i alle typer vann.
  • Husk temperatur og hastighet: Generelt fisker man saktere da vannet et kaldt. Benytt teknikkene ovenfor, men ta det enda saktere på vår/høst og vinter.
 

Hvor bør du fiske med wobblere?

Wobblere kan brukes nesten hvor som helst, fra innsjøer og elver til kystområder. Om du er på jakt etter stor fisk i elver, kan wobblere som Rapala Countdown eller Duo Spearhead være de rette verktøyene for deg. I vår artikkel om fiske i Glomma, finner du tips om hva som fungerer best i elver med sterke strømmer(Perfish).

Hvordan fiske med wobblere
Wobblerfiske abbor
Abboren liker også wobblere. Det er mange som målrettet fisker på abbor med wobbler, da gjerne etter de større individene.

Oppsummering

Wobblere er et fantastisk valg for deg som er ny i fiskeverdenen. De er enkle å bruke, allsidige og gir deg stor sjanse for fangst. Med riktig valg av wobbler og litt tålmodighet kan du snart oppleve gleden av å lande din første fisk. Husk å sjekke ut våre andre artikler om fiskeutstyr og teknikker på Perfish.no for flere tips og råd.

Klar for å prøve selv?

Enten du vil fiske storørret i Mistra eller prøve lykken i Glomma, er wobblere en pålitelig måte å øke fangsten på. Lykke til med fisket – vi er sikre på at du snart vil få napp!

Fiske med små wobblere etter skogsørret
Småvokst skogsørret tar også små wobblere. Veldig mørk ørret tilpasset seg omgivelsene

Siste tips for å komme igang

  • Start enkelt: Prøv deg frem med en liten wobbler i nærområdet. Fiske er like mye en mental pause som det er en jakt på fangst.
  • Lær av andre: Er du usikker på teknikk, kan det være lurt å snakke med andre fiskere eller sjekke fiskegrupper på sosiale medier for gode råd.
  • Ha tålmodighet: Fiske handler om å nyte naturen og prosessen. Fisken vil bite før eller siden
  • Finn fiskevann, dette finner du i mobilappen vår. De fleste gode ørretvann må du løse fiskekort. Fiskekort får du kjøpt via mobilappen appen.  onelink.to/perfish
Finn fiskekort rett på mobilen din i kartet til Perfish.
Mobilappen Perfish, lar deg lete i kartet etter fiskeområdene og kjøpe fiskekort rett på mobilen.
Wobblerfiske, kan fiskes fra båt ved å dorge
Fisketur i Skårilden i Sør-Odal. Fiskekortet tilgjengelig via Perfish

Følg oss på sosiale medier